PRP metoda

Sopstvena plazma (PRP) u službi lepote.

PRP metoda podrazumeva biostimulaciju kožnih ćelija plazmom samog pacijenta, koja sadrži faktor rasta (iz krvnih zrnaca). Trombocitna plazma je centrifugat pacijentove krvi, koja sadrži puno trombocita (krvnih zrnaca), a samim tim i puno faktora rasta, koji stimulišu procese regeneracija kožnih ćelija. Pošto se radi o plazmi samog pacijenta, metoda je potpuno bezbedna, jer nema mogućih alergijskih i drugih imunoloških reakcija.

Od pacijenta se uzme 20 ml krvi i postupkom centrifugiranja izdvoji se trombocitni deo plazme, koji sadrži faktor rasta. Ceo postupak se izvodi u operacionoj sali i traje 10-15 minuta. Tu plazmu zatim ubrizgavamo u pacijentovu kožu intradermalnim injekcijama ili tehnikom mezoterapije. Plazma stimuliše ćelije kože da se regenerišu i ponovo izgrade mlado kožno tkivo.

Rezultati mogu biti vidljivi već nakon nedelju dana.

Ako želimo da dodatno poboljšamo rezultat, postupak ponovimo nakon 2 meseca.

PRP metoda u kombinaciji sa filerima ili mezoterapijom daje odlične rezultate. U kombinaciji sa radiofrekventnim liftingom odlično rešava podočnjake.

Primenom PRP metodom koža se revitalizuje, postaje glatkija, dobija ravnomerniju boju, povećava se elastičnost i zategnutost, sitne bore nestaju, a dublje se ublaže, pospešuje se i proces zaceljivanja nakon estetskih intervencija ili povreda, sveži ili stari ožiljci postaju mnogo manje vidljivi i sličniji normalnoj koži, u određenom procentu povlače se i strije, sveže akne se umiriju, a ožiljci od akni se smanjuju.

PRP metodu mogu da koriste i

 • pacijenti kojima je potrebno samo osvežavanje lica, bez primetnih znakova intervencije
 • pacijenti sa znacima starenja kože (bore, borice, opuštena koža, smanjena elastičnost kože)
 • pacijentima kojima je potreban lifting lica, lice možemo da napunimo plazmom u kombinaciji sa graftom masnog tkiva (uzrok starenja lica je i atrofija tkiva u potkožju i dublje) i da mu tako osvežimo lice, odnosno postignemo delimični efekat liftinga kod primerenih pacijenata. Ovde treba naglasiti da nema nikakvih rezova ni ožiljaka, jer su to samo
  injekcijski ubodi
 • pacijenti koji su imali estetske intervencije ili povrede (pospešuje regeneraciju kože i procese zarastanja)
 • pacijenti s muškom ćelavošću; plazma podstiče čauru dlake, prodire u nju i tako izaziva rast dlaka
 • pacijenti koji ne žele da koriste veštačke supstance za podmlađivanje (botox, hialuronska kiselina)
 • pacijenti koji su alergični na druge preparate za podmlađivanje
 • za sveže i stare ožiljke bilo gde na telu
 • strije nakon porođaja ili gubitka telesne težine
 • zatezanje opuštene kože nakon gubljenja telesne težine ili kože izmenjene starenjem bilo gde na telu (vrat, dekolte, dojke, stomak, zadnjica, butine iznad kolena, unutrašnje butine, nadlaktice…)

Na svim pomenutim delovima gde nam je potrebno podmlađivanje kože, uključujući i lice, plazmu možemo da kombinujemo i sa laserskim zatezanjem kože čime postižemo mnogo veće rezultate. Još uvek govorimo o neagresivnoj metodi, bez rezova i ožiljaka i sa kratkim oporavljanjem.

Na licu oporavljanje traje nekoliko dana, najviše do nedelju dana. Na ostalim delovima tela nije potrebno oporavljanje

PRP metoda
PRP metoda