Operacija nosa

Operacija nosa (rinoplastika) je jedna od najčešcih operacija u plastičnoj hirurgiji

Ima za cilj korekciju oblika i veličine nosa a takođe i poboljšanje funkcije disanja.

Nos ima centralnu poziciju na licu, ima važnu funkciju i veoma složenu građu. Kao organ, zaslužuje posebnu pažnju i temeljne pripreme. Najznačajniji deo preoprativne pripreme je upravo razgovor sa hirurgom. U toku prvog pregleda, treba detaljno opisati tegobe ako ih imate, zapažanja u vezi izgleda nosa a nakon toga izložiti šta očekujete od operacije odnosno kakav nos želite da imate. I najsitniji detalji mogu biti veoma značajni.

Hirurg će na osnovu pregleda i razgovora sa vama napraviti plan buduće operacije. Pored estetske korekcije, ukoliko postoji indikacija može se korigovati devijacija nosnog septuma, hipertrofija nosnih školjki, ukloniti polipi i slično.

 Operaciju je moguće izvesti u opštoj ili lokalnoj anesteziji u zavisnosti od obima operacije. Shodno tome, treba obaviti preoperativnu pripremu (analize krvi, snimak pluća, pregled kardiologa).

Posle operacije imate blage bolove koji obično ne zahtevaju analgetike.

Tamponi se vade posle tri dana ako je urađena samo estetska operacija nosa, kod operacije septuma, tamponi se vade nakon sedam dana koliko je i potrebno mirovanje. Svim radnim obavezama se možete vratiti posle dve nedelje. Nos  ne treba izduvavati prvih mesec dana. Trčanje, plivanje i rekreacija tek  nakon tri nedelje.

Razlika izmedu primarne i sekundarne rinoplastike

Ukoliko se rinoplastika radi prvi put, to je primarna rinoplastika. Ako je nos operisan jednom ili više puta – to je sekundarna
rinoplastika. Razlika je velika jer su tkiva nosa fina, osetljiva i sklona stvaranju unutrašnjih ožiljaka. Ukoliko se nos operiše više puta, sklonost ka unutrašnjim ožiljcima je veća pa se kod pojedinih pacijenata javljaju čvrsti ožiljci koji mogu da dovedu do deformacije i asimetrije nosa. Zbog toga, prvu operaciju nosa treba dobro pripremiti kako ne bi bilo potrebno da se radi druga operacija. Ipak, ako je druga operacija potrebna, treba napraviti plan kojim ce se postići najbolji efekat sa najmanje traume tkiva. Ne treba zaboraviti da se manji deformiteti mogu korigovati ubacivanjem sopstvenog masnog tkiva ili filera u uslovima lokalne anestezije posle čega se odmah možete vratiti svojim redovnim obavezama.

opal 432
Operacija nosa
opal 525
face lifting
opal 539
operacija nosa 1
operacija nosa