Povećanje grudi

Povećanje grudi – Aplikacija silikonskih implantata

Ovo je svakako jedna od najčešcih operacija. Može se raditi već od navršene 18. godine.

Procedura se sastoji u aplikaciji silikonskih implantata koji se mogu smestiti ispod žlezdanog tkiva ili ispod velikog grudnog mišića. Sam pristup može biti inframamarni (što je i najčešći), periareolarni (oko areole) ili transaksilarni (kroz pazušnu jamu). Izbor zavisi od želja pacijntkinje, konstitucije kao i od samog željenog efekta koji se želi postići. Dužina reza iznosi oko 3-5 cm i posle par meseci, on se nazire samo u obliku tanke linije. Operacija se izvodi u opštoj anestezij i traje oko 45 min do 1 sat.

Najintezivniji bolovi nakon operacije su u prvih 2-3 dana koji se mogu kupirati peroralnim analgeticima. Pacijent se iz bolnice otpušta posle 24 h, a nekada i ranije. Konci se skidaju oko 12. dana do kada otprilike traju i otoci. U prvih mesec dana preporučuje se svakodnevno nošenje specijalnog grudnjaka. Nakon skidanja konaca pacijenti mogu u potpunosti da se vrate svojim svakodnevnim aktivnostima a nekada i posle sedam dana.

Nakon ove operacije, očuvana je funkcija mlečne žlezde, te buduće majke mogu normalno dojiti. Samo prisustvo implantata ne otežava dijagnostičke metode kao što su mamografija ili Rtg, i ne izaziva nastanak karcinoma dojke što je i naučno dokazano a usporava spuštanje dojki.

Komplikacije: veoma su retke, no implanti su strano tkivo pa u malom procentu postoji mogućnost reakcije i odbacivanja a što se manifestuje crvenilom, bolom, uvećanjem, a nekada i dugotrajnim curenjem. Izuzetno retko tvrdoćom i asimetrijom. Tada se implanti moraju odstraniti.

Savet: obavezno se pridržavati svih saveta koje vam doktor preporuči.

povecanje grudi 1
uvecanje grudi 5