Povećanje grudi

Povećanje grudi – Aplikacija silikonskih implantata

Ovo je svakako jedna od najčešcih operacija. Može se raditi već od navršene 18. godine.

Procedura se sastoji u aplikaciji silikonskih implantata koji se mogu smestiti ispod žlezdanog tkiva ili ispod velikog grudnog mišića. Sam pristup može biti inframamarni (što je i najčešći), periareolarni (oko areole) ili transaksilarni (kroz pazušnu jamu). Izbor zavisi od želja pacijntkinje, konstitucije kao i od samog željenog efekta koji se želi postići. Dužina reza iznosi oko 3-5 cm i posle par meseci, on se nazire samo u obliku tanke linije. Operacija se izvodi u opštoj anestezij i traje oko 45 min do 1 sat.

Najintezivniji bolovi nakon operacije su u prvih 2-3 dana koji se mogu kupirati peroralnim analgeticima. Pacijent se iz bolnice otpušta posle 24 h, a nekada i ranije. Konci se skidaju oko 12. dana do kada otprilike traju i otoci. U prvih mesec dana preporučuje se svakodnevno nošenje specijalnog grudnjaka. Nakon skidanja konaca pacijenti mogu u potpunosti da se vrate svojim svakodnevnim aktivnostima a nekada i posle sedam dana.

Nakon ove operacije, očuvana je funkcija mlečne žlezde, te buduće majke mogu normalno dojiti. Samo prisustvo implantata ne otežava dijagnostičke metode kao što su mamografija ili Rtg, i ne izaziva nastanak karcinoma dojke što je i naučno dokazano a usporava spuštanje dojki.

Komplikacije: veoma su retke, no implanti su strano tkivo pa u malom procentu postoji mogućnost reakcije i odbacivanja a što se manifestuje crvenilom, bolom, uvećanjem, a nekada i dugotrajnim curenjem. Izuzetno retko tvrdoćom i asimetrijom. Tada se implanti moraju odstraniti.

Savet: obavezno se pridržavati svih saveta koje vam doktor preporuči.

Povećanje grudi
Povećanje grudi
uvecanje grudi
uvecanje grudi
Povećanje grudi
uvecanje grudi
povecanje grudi 1
uvecanje grudi 5
asimetrija grudi

Korekcija izražajne asimetrije grudi – dve nedelje nakon operacje

Korekcija izražene asimetrije grudi je zahtevna operacija koja zahteva veoma precizan pristup. Često se primenjuje jedna tehnika na jednoj dojci, dok se na drugoj dojci primenjuje potpuno druga tehnika! U ovom slučaju konkretno urađena je augmentacija – uvećanje leve dojke, potom suspenzija – podizanje desne dojke!