Uklanjanje mladeža

Uklanjanje mladeža se može vršiti iz estetskih ili medicinskih razloga. Oba povoda su opravdana i potpuno bezbedna.

U zavisnosti od kliničke i dermoskopske slike, pristupa se uklanjanju mladeža hirurškim putem. Svaki uklonjeni mladež obavezno se mora poslati na patohistološku analizu radi potvrde dijagnoze.

Neophodno je obratiti se dermatologu ukoliko primetite nastajanje novog mladeža ili ako se na već postojećem pojavi svrab, crvenilo, bol, promena oblika, promena pigmenta, nestajanje mladeža u nepravilnom obliku, pojava kraste ili krvarenja.

Ako se mladež nalazi na mestu stalne iritacije kao što su stopala, nokatne ploče, brkovi, brada, pojas poželjno je dermoskopski pratiti mladež na godišnjem nivou ili ga preventivno ukloniti.

Uklanjanje mladeža obavlja se u lokalnoj anesteziji, traje do 20 minuta. Konci se uklanjaju posle 7 do 14 dana u zavisnosti od mesta sa kog je mladež uklonjen.

Tumori kože se dele na benigne i maligne forme. Benigni tumori kože mogu biti:

  • Mladeži (nevusi) – dobroćidne promene na koži i sluzokoži, različitig oblika, veličine i boje. Potrebno je povremeno izvršiti njihov pregled (dermoskopija) i obratiti pažnju na pojave kao što su svrab, perutanje i krvavljenje. Uklanjaju se hirurškom ekscizijom, konačna dijagnoza se postavlja patohistološkom analizom.
  • Papilomi – promene virusnog porekla, lokalizovani na vratu, nadlaktici, pazušnoj jami, ispod grudi, na tbuhu i preponama. Najčešće vise na peteljci, boje su kože i odstranjuju se radioekscizijom.
  • Lipom – bennigni tumor masnog tkiva. Ukoliko se ne odstrani na vreme, može dostoći džinovske razmere.
  • Aterom – nastaje kao posledica zapušenja lojne žlezde. Odstranjuje se hirurškim putem.
  • Keratoza – promena od žućkaste do tamno braon boje kokalizovana na otvorenim delovima tela. Odstranjuje se radiotalasima.

Uklanjanje mladeža
Uklanjanje mladeža
Uklanjanje mladeža
Uklanjanje mladeža
Uklanjanje mladeža
Uklanjanje mladeža