Vitaminske infuzije i kućna nega

• Vitaminske infuzije u ordinaciji i u vašem domu

• Kućna nega

• Patronaža

• Postoperativna nega

• Kateteri

• Previjanje dekubitalnih rana

• Previjanje ulcus crurisa

• Previjanje post operativnih rana

• Intramuskularna terapija

• Intra venska terapija

Vitaminske infuzije

Vitaminske infuzije su medicinski tretmani u kojima se vitamini, minerali i drugi hranljivi sastojci ubrizgavaju direktno u krvotok pacijenta putem intravenoznog (IV) ili intramuskularnog (IM) puta. Ova terapija se često naziva i „IV terapija“ ili „vitaminska infuzija terapija.“ Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba razmotriti u vezi s vitaminskim infuzijama:

Ciljevi i koristi: Vitaminske infuzije se često koriste kako bi se nadoknadili nedostaci vitamina ili minerala u organizmu, poboljšala opšta dobrobit, rešili problemi sa dehidracijom ili podržala imunološka funkcija. Takođe se ponekad primenjuju u kozmetičke svrhe za poboljšanje izgleda kože, kose i noktiju.

Sastav infuzije: Sastav vitaminske infuzije može varirati u zavisnosti od potreba pacijenta. Uobičajeni hranljivi sastojci uključuju vitamine poput vitamina C, B kompleksa, D i druge, minerale kao što su magnezijum i cink, i aminokiseline. Specifični sastav će zavisiti od svrhe terapije.

Primenjene metode: Vitaminske infuzije se obično primenjuju putem IV linije (intravenozno) ili ubrizgavanjem u mišić (intramuskularno). IV infuzije omogućavaju bržu apsorpciju hranljivih materija u telu u poređenju sa oralnim dodacima.

Vitaminske infuzije su sigurne kada se sprovode pod nadzorom stručnih medicinskih radnika.

Indikacije: Vitaminske infuzije obično se koriste kod osoba koje pate od nedostatka određenih hranljivih materija ili imaju specifične medicinske potrebe.

Vitaminske infuzije značajno smanjuju pojavu I intenzitet virusnih infekcija, jačaju organizam, podižu imunitet, odlični su borci protiv mnogih bolesti. Pospešuju zarastanje rana.

Učinak vitaminske infuzije zavisi od više faktora, uključujući sastav infuzije, potrebu pacijenta za određenim hranljivim materijama, i njegovo opšte zdravstveno stanje. Evo nekoliko potencijalnih učinaka vitaminske infuzije:

 1. Nadoknada hranljivih materija: Vitaminske infuzije mogu brzo nadoknaditi nedostatak određenih vitamina, minerala ili drugih hranljivih sastojaka u organizmu. Na primer, osoba koja pati od ozbiljnog nedostatka vitamina C može brzo dobiti potrebne količine ovog vitamina putem infuzije.
 2. Poboljšanje energetskog nivoa: Neki ljudi izveštavaju o povećanju energije nakon vitaminske infuzije. To može biti posledica poboljšane hidratacije i dodatka vitamina B kompleksa koji igraju ključnu ulogu u metaboličkim procesima.
 3. Jačanje imunološkog sistema: Vitaminske infuzije, posebno one koje sadrže vitamin C, mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema i smanjenju rizika od bolesti.
 4. Brže delovanje: U poređenju sa oralnim suplementima, vitaminske infuzije omogućavaju bržu apsorpciju hranljivih materijala jer se unose direktno u krvotok. Ovo može biti korisno kod hitnih situacija ili kod pacijenata sa otežanim varenjem.
 5. Podrška kod određenih medicinskih stanja: U nekim slučajevima, vitaminske infuzije mogu biti korisne kao dodatak terapiji za određene medicinske probleme. Na primer, osobe koje boluju od migrena mogu dobiti infuzije magnezijuma.

GLUTATION

Infuzije sa glutationom su medicinski tretmani u kojima se glutation, antioksidant koji se prirodno nalazi u telu, ubrizgava direktno u krvotok pacijenta putem intravenoznog (IV) puta. Glutation igra ključnu ulogu u zaštiti tela od oksidativnog stresa i štete koju mogu prouzrokovati slobodni radikali. Infuzije sa glutationom često se koriste u medicini iz različitih razloga, a evo nekoliko ključnih informacija o njima:

 1. Funkcija glutationa: Glutation je antioksidant koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala i oksidativnog stresa u organizmu. Osim toga, igra ključnu ulogu u detoksikaciji tela, pomažući u uklanjanju toksičnih supstanci iz organizma.
 2. Indikacije za infuzije sa glutationom: Infuzije sa glutationom se često koriste u terapiji za različite zdravstvene probleme i stanja, uključujući:
  • Bolesti jetre, kao što su ciroza ili hepatitis.
  • Detoksikacija organizma od toksina i teških metala.
  • Neurološki poremećaji, kao što su Parkinsonova bolest i multipleks skleroza.
  • Imunološki poremećaji, u cilju jačanja imunološkog sistema.
  • Pomoć u borbi protiv oksidativnog stresa povezanog sa starenjem i drugim stanjima.
 3. Procedura: Infuzija sa glutationom obično se primenjuje intravenozno, što znači da se rastvor glutationa ubrizgava direktno u venu pacijenta. Ovo omogućava brzu apsorpciju glutationa u krvotok.

Majersov koktel

MYERS COCKTAIL

Majersov koktel, poznat i kao „Majersova infuzija“ ili „Majersov koktel za detoksikaciju“, je medicinski tretman koji se sastoji od intravenoznog (IV) davanja određenih hranljivih materijala u organizam. Ovaj koktel često sadrži različite vitamine, minerale, aminokiseline i druge sastojke i koristi se u terapiji za različite svrhe, uključujući detoksikaciju, poboljšanje opšteg zdravlja i podršku imunološkom sistemu. Evo nekoliko ključnih informacija o Majersovom koktelu:

 1. Sastav: Sastav Majersovog koktela može varirati, ali obično uključuje kombinaciju vitamina B kompleksa (kao što su B1, B2, B3, B5, B6, B12), vitamin C, kalcijum, magnezijum, kalijum i aminokiseline kao što su taurin i glutation.
 2. Svrhe i indikacije: Majersov koktel se često koristi za:
  • Detoksikaciju tela od toksina i teških metala.
  • Poboljšanje opšteg zdravlja i energetskog nivoa.
  • Pomoć u borbi protiv oksidativnog stresa.
  • Jačanje imunološkog sistema.
  • Terapiju kod hroničnog umora i smanjenog imuniteta.
 3. Procedura: Majersov koktel se primenjuje putem intravenoznog (IV) puta, što znači da se sastav koktela ubrizgava direktno u venu pacijenta. Ovo omogućava brzu apsorpciju
Vitaminski kokteli