Ožiljci

Svako zarastanje kože nastaje zamenom oštećenog tkiva – novim tkivom, odnosno stvaranjem ožiljka. Različiti ožiljci narušavaju izgled našeg tela bez obzira gde se oni nalaze. Kod normalog zarastanja kože nastaje fin linearan ožiljak koga je teško uočiti. Ožiljci se mogu različito razviti i variraju po obliku, boji i izgledu.

Ožiljci mogu smetati telu u normalnoj funkciji i uzrokovati ograničenja kretanja zbog skupljanja i napetosti kože. Nastanak ožiljka je normalna reakcija tkiva na povredu i njegov nastanak se očekuje posle povrede kože, ali i nakon svakog hirurškog zahvata, a proizvod su sposobnosti ljudskog tela za zacelivanjem. Izgled ožiljka zavisi od uzroka nastanka rane, materijala i instrumenata koji se koriste za njeno zbrinjavanje, veštine hirurga, ali i od starosti pacijenta, kvaliteta kože, tena i reakcije organizma na povredu. Izgled ožiljka neposredno nakon zbrinjavanja rane ili hirurškog zahvata nije definitivan i s vremenom se očekuje da će se njegova boja i tvrdoća približiti okolnoj koži. Korekcija ožiljka se ne preporučuje pre šest meseci od njegovog nastanka, kada se može očekivati da je on poprimio svoj trajni izgled.

Svaki hirurški zahvat rezultira ožiljkom i svaka korekcija ožiljka završava ožiljkom. Korekcija ožiljka rezultira lepšim ili manje uočljivim ožiljkom. Neki pacijenti, na povredu kože, reaguju pojačanim stvaranjem ožiljka što nazivamo hipertrofičnim ožiljkom ili keloidom. Kod takvih pacijenata treba biti izrazito oprezan s hirurškom korekcijom, jer može rezultirati još većim i izraženijim ožiljkom.

Pre donošenja odluke o korekciji ožiljka posavetujte se sa hirurgom. Potrebno je da znate kakav efekt od predloženog zahvata možete očekivati i kada će on biti postignut.

Vrlo često hirurška korekcija nije jedini zahvat, kojim možemo ukloniti ožiljak, postoje i tretmani kojima možemo tretirati ožiljke

Ukoliko dođe do poremećaja u zarastanju rane nastaju tzv. abnormalni ožiljci koji se manifestuju kao: široki, hipertrofični i keloidi.

  • Široki ožiljci karakterišu se time što imaju potpuno isti raspored kolagenih vlakana kao i normalan ožiljak. Klinički tipičan široki ožiljak je ravne površine, širok i često ulegnut.
  • Hipertrofični ožiljci prestavljaju abnormalni rast ožiljka koji se ne širi u kožu koja nije zahvaćena originalnom ranom. Kod hipertrofičnih ožiljaka period sazrevanja traje od 18 do 24 meseca.
  • Keloidni ožiljci prestavljaju abnormalni rast ožiljka koji se širi u kožu koja nije zahvaćena originalnom ranom.

Posle pregleda, doktor predlaže tretman koji je za svakog pacijenta odgovarajući. Nekada je potrebna i kombinacija tretmana za uklanjanje ožiljka.

Tretmani kojima uspešno rešavamo problem ožiljaka su: radiofrekventni lifting, dermapen…

oziljci 1